Veronauka

Garmido
Postovi: 11
Pridružio se: Subota, 10. Oktobar 2015, 00:20

Veronauka

Postod Garmido » Subota, 09. Januar 2016, 11:50

Poštovani prijatelji, saputnici na putu ka sekularnoj i prosvećenoj Srbiji,

2016. godina je započela svojevrsnom javnom raspravom o verskoj nastavi u našim školama. Raspravu je otvorio ministar Verbić, SPC je oštro i neprimereno odgovorila. Mnogi ljudi su osetili potrebu da se javno odrede u novinama, na televiziji i društvenim mrežama.
Konačnu odluku o tome donosi Nacionalni prosvetni savet (NPS), koji treba da zaseda prvi put u novom mandatu u januaru, verovatno 19.
Pokret za prosvećeno društvo u okviru koga deluje grupa Ateisti za sekularno društvo želi da uputi otvoreno pismo svim članovima NPS o tome zašto ovakva verska nastava ne treba da postoji u javnom obrazovnom sistemu svetovne Republike Srbije.
Pozivamo vas na on-line savetovanje, u kojem svako od vas može dati svoje viđenje problema i odgovarajuću argumentaciju za predložena rešenja. Rok za komentarisanje je 15. januar, kada ćemo najbolje predloge uvrstiti u otvoreno pismo.

Pobedimo zajedno!

JEZERCE
Postovi: 2
Pridružio se: Subota, 09. Januar 2016, 12:01

Re: Veronauka

Postod JEZERCE » Subota, 09. Januar 2016, 12:05

USTAV!

CRKVA IONAKO NE PLAĆA DRŽAVI NIŠTA: ZNAČI IMA MAT.SREDSTAVA DA ORGANIZUJE UNUTAR SEBE ŠKOLU!


PODELA UČENIKA - KATASTROFA!

VEROUČITELJI: NAJGORI PROPALI STUDENTI BEZ IKAKVE KONTROLE PROSVETNIH VLASTI.

JEZERCE
Postovi: 2
Pridružio se: Subota, 09. Januar 2016, 12:01

Re: Veronauka

Postod JEZERCE » Subota, 09. Januar 2016, 12:15

VERA : NAUKA!!!

NE IDE, LJUDI! VERA JE DOGMA. TAKO JE REČENO, TAKO MORA...BLA BLA... :oops:

Korisnikov avatar
Sherlock H.
Postovi: 6
Pridružio se: Četvrtak, 22. Oktobar 2015, 00:56

Re: Veronauka

Postod Sherlock H. » Subota, 09. Januar 2016, 16:26

Pravni razlozi - kršenje načela svetovnosti:

1. stavljanje državnih škola u službu propovedanja verskog učenja;
2. neravnopravnost crkava i verskih zajednica time što je ovo pravo zakonom rezervisano samo za tradicionalne crkve i verske zajednice;
3. institucionalna povezanost države i crkava i verskih zajednica.

Razlozi koji se tiču javne politike u oblasti obrazovanja:

1. takav predmet nema nikakvu posebnu ulogu u sistemu javnog obrazovanja;
2. podstiče netrpeljivost u multinacionalnim i multiverskim sredinama (mada ipak teba priznati da verska nastava, uglavnom, tu ne igra posebnu ulogu i da je politika glavni krivac - zato su Verbićeve reči o podelama preterane, jer u mnogim mestima verska nastava ne izaziva osećaj podeljenosti ništa više nego učenje ruskog ili nemačkog jezika);
3. kvalitet nastave na slabom nivou, plan i program i udžbenici su loši i često ne odgovaraju uzrastu učenika;
4. odsustvo državnog nadzora i kontrole, zbog velikih ovlašćenja tradicionalnih crkava i verskih zajednica, što rezultuje time da se tako važna funkcija kao što je funkcija učitelja daje onima koji nisu prošli nikakvu proveru od strane države.

Alternativni predlog: uvođenje obaveznog predmeta "Istorija religija". Naravno, nije problem da se hrišćanstvu, a u okviru hrišćanstva pravoslavlju, posveti više mesta u nastavnom planu i programu i udžbeniku, jer hrišćanstvo, odnosno pravoslavlje, imaju mnogo veći uticaj na prošlu i današnju Srbiju od religije starovekovnog Egipta. Ali razlika ne sme biti kvalitativna, tj. da se informacije koje se odnose na druge religije prenose na objektivan i neutralan način, dok bi deo o pravoslavlju bio konfesionalan u prirodi. Predmet bi mogao da se uči 4 godine, počevši od 7 razreda, dakle poslednja dva razreda osnovne i prva dva razreda srednje škole. Nekako Intuitivno mi se to čini kao najbolji period.

Ps. Ja sam neko ko smatra da je verska nastava od manjeg značaja za sve boljke koje su snašle naše školstvo, tako da bi u tom pismu, barem da se ja nešto pitam, trebalo da se nađe i neka "opštija" priča iz koje bi se potom prešlo na versku nastavu. Npr. problem plana i programa i neorganizovanost, te pravljenje od učenika teletabisa koji treba da znaju količinu pirinča koja se u Kini proizvede na godišnjem nivou - to su opšti problemi srpskog školstva. A u srcu svega toga je, naravno, nebriga za budućnost zemlje. Neka se i verska nastava izbaci a da sve ostalo bude po starom, nećemo osetiti neki boljitak.
Poslednja izmena od Sherlock H. u Nedelja, 10. Januar 2016, 17:01, izmenjeno 3 puta ukupno.

Korisnikov avatar
404UsernameNotFound
Administrator
Postovi: 9
Pridružio se: Petak, 09. Oktobar 2015, 13:27

Re: Veronauka

Postod 404UsernameNotFound » Nedelja, 10. Januar 2016, 09:46

Manje vise jeste pomenuto, ali...
Koja je svrha veronauke?
Svrha ostalih predmeta je sticanje osnovnih znanja iz odredjenih nauka i razumevanje nacina funkcionisanja (bilo drustva, bilo fizickih zakona....)
Svrha veronauke? Pravljenje pravoslavaca/katolika/muslimana (u zavisnosti od konfesije roditelja). Nema apsolutno nikakvu edukativnu vrednosti, osim ako u edukativnu vrednost ne ubrajamo ucenje dece da budu pripadnici jedne konfesije. Sto je nedopustivo za svetovne skole.


Povratak na „Sekularnost“

Ko je online

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Naši sajtovi:
Pokret za prosvećeno društvo
Ateisti za sekularno društvo