Saopštenje povodom reakcija SPC i PBF na predlog redefinisanja programa verske nastave

Daniel
Administrator
Postovi: 26
Pridružio se: Petak, 09. Oktobar 2015, 02:39
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Saopštenje povodom reakcija SPC i PBF na predlog redefinisanja programa verske nastave

Postod Daniel » Četvrtak, 24. Decembar 2015, 11:44

24. decembar 2015.

SAOPŠTENJE POVODOM REAKCIJA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I PRAVOSLAVNOG BOGOSLOVSKOG FAKULTETA NA PREDLOG REDEFINISANJA PROGRAMA VERSKE NASTAVE


Pokret za prosvećeno društvo odlučno podržava predloge Srđana Verbića, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Aleksandra Jovanovića, zamenika pokrajinskog sekretara za obrazovanje, da se značajno revidira prisustvo verske nastave u obrazovnom sistemu sekularne Republike Srbije.

Takođe, pozdravljamo inicijativu gospodina Verbića da se preispitaju i ostali školski predmeti, sadržaji i aktivnosti koji podstiču segregaciju učenika i ne doprinose preko potrebnoj toleranciji. Nadamo se da će ministar, za razliku od prethodnog perioda, biti odlučniji u modernizaciji našeg zastarelog i neefikasnog školstva ogrezlog u birokratiji i srednjovekovnoj tradiciji.

Već četrnaest godina, verskom nastavom u našim javnim školama se sistemski krši član 11. Ustava, po kome je delatnost crkve odvojena od državnih poslova. Umesto uporednog izučavanja religija, deca u Srbiji pohađaju konfesionalnu veronauku. Učeći da budu pravoslavci, katolici ili muslimani, zavisno od sredine iz koje su potekli, učenici su izloženi gruboj indoktrinaciji i propagandi.

Reakcije iz Srpske pravoslavne crkve i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta na ministrov predlog su očekivane. Crkva, koja nikad nije zvanično osudila pojavu pedofilije u svojim redovima, kao i bogoslovski fakultet, kome je neopravdano ukazana čast da bude deo Univerziteta u Beogradu, žele da ojačaju svoj uticaj među decom i omladinom ne bi li se još efikasnije suprotstavili transformaciji našeg društva u civilizovano i prosvećeno društvo. Svojim nedostojnim napadom na ličnost ministra Verbića, koordinator SPC za versku nastavu Dragomir Sando svedoči o moralu koji se propoveda verskom nastavom. Ministru je zamereno, između ostalog, da ne dolazi na crkvene svečanosti, da je on čovek koji „nema apsolutno nikakve veze ni sa Crkvom, ni sa verom, ni sa nacijom“.

Pokret za prosvećeno društvo smatra da prvi čovek srpske prosvete i ne sme da demonstrira svrstanost ni sa crkvom, ni sa verom, ni sa nacijom, ni sa bilo kojim ideološkim opredeljenjem. Svojim javnim nastupom, ministar treba da promoviše prosvećenost, obrazovanje i kompetentnost zasnovanu na nauci, činjenicama i zdravom razumu. Nalazeći se na čelu ministarstva čiji je utemeljitelj bio Dositej Obradović, ministar Verbić ima moralno pravo i obavezu da odlučnije zastupa vitalne interese naše omladine i bude brana svim retrogradnim i štetnim uticajima.

Svrha ovog saopštenja je da ga u tome ohrabri i pozove sve svesne i savesne ljude da ga podrže.


Pokret za prosvećeno društvo
Ateisti za sekularno društvo

Link ka saopštenju

Povratak na „Naša saopštenja“

Ko je online

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Naši sajtovi:
Pokret za prosvećeno društvo
Ateisti za sekularno društvo