Saopštenje povodom izjave Irineja o obaveznoj veronauci

Daniel
Administrator
Postovi: 26
Pridružio se: Petak, 09. Oktobar 2015, 02:39
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Saopštenje povodom izjave Irineja o obaveznoj veronauci

Postod Daniel » Utorak, 03. Novembar 2015, 21:05

3. novembar 2015.

SAOPŠTENJE POVODOM IZJAVE IRINEJA O OBAVEZNOJ VERONAUCI


Povodom izjave patrijarha Irineja o tome da verska nastava u državnim školama treba da bude obavezna (LINK), Ateisti za sekularno društvo i Pokret za prosvećeno društvo izdaju sledeće saopštenje:


Patrijarh SPC je svojom nedavnom izjavom da „veronauka treba da se učini obaveznim predmetom“ pokazao svoje elementarno nepoznavanje Ustava Republike Srbije. Podsećamo građane i vlasti Republike Srbije da je Ustavom, dakle, najvišim pravnim aktom, naša država definisana kao sekularna, tj. odvojena od crkava. Samim tim, veronauci je mesto pri verskoj ustanovi, a nikako u školi sekularne države.

Imajući to u vidu, već je i sâmo vraćanje veronauke u državne škole vrlo problematično. Ako je, kako vladika bački navodi, veronauka i bila protivzakonito ukinuta (mada nije precizirao koji je to zakon bio prekršen), sigurno je da bi obavezno slušanje verske nastave bilo protivustavno.

Načela slobodnog i demokratskog društva garantuju pojedincu kako slobodu veroispovesti tako i slobodu od nje. Možda bi neki drugi predmet, nazvan npr. Svetske religije, bio edukativnog karaktera, ali ono što možemo da pročitamo u planu i programu veronauke svodi se na prostu indoktrinaciju.

Od jedne religiozne organizacije smo i mogli da očekujemo ovu okrenutost ka prošlosti, ali žalosno je što iste stavove vidimo i kod odgovornih ljudi Pedagoškog muzeja. Ipak, od vlasti očekujemo da ne popuste pod pritiscima najmoćnije i najbogatije nevladine organizacije u Srbiji i da poštuju Ustav i sve građane Republike Srbije, nezavisno od toga koje su verospovesti i da li je uopšte imaju.


Ateisti za sekularno društvo
Pokret za prosvećeno društvo

Link ka saopštenju

Korisnikov avatar
Milentije
Postovi: 8
Pridružio se: Petak, 09. Oktobar 2015, 11:02
Lokacija: Dorćol

Re: Saopštenje povodom izjave Irineja o obaveznoj veronauci

Postod Milentije » Sreda, 04. Novembar 2015, 10:38

Lajk za saopštenje, nadam se da će ga neko i objaviti.
It's not enough that we do our best; sometimes we have to do what's required.
Sir Winston Churchill

Garmido
Postovi: 11
Pridružio se: Subota, 10. Oktobar 2015, 00:20

Re: Saopštenje povodom izjave Irineja o obaveznoj veronauci

Postod Garmido » Sreda, 04. Novembar 2015, 20:08

Objavili su saopštenje političke stranke (LSV). Političari imaju prednost. Za ovu zemlju, i to je nešto.

Daniel
Administrator
Postovi: 26
Pridružio se: Petak, 09. Oktobar 2015, 02:39
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Saopštenje povodom izjave Irineja o obaveznoj veronauci

Postod Daniel » Četvrtak, 05. Novembar 2015, 13:25

Ova ideja, pored toga što je sumanuta, do te mere je i protivustavna, da ja mogu samo da zaključim ili 1) da crkva smatra da je iznad Ustava ove države, ili 2) da crkva smatra sebe toliko moćnom da može da promeni Ustav (i prilagodi ga svojim potrebama) kako joj se ćefne.
Ali, uvođenje verske nastave u škole, s trenutno važećim Ustavom, značilo bi grubo kršenje člana 11,
Republika Srbija je svetovna država.
Crkve i verske zajednice su odvojene od države.
Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

kao i člana 43, stav 5,
Roditelji i zakonski staraoci imaju pravo da svojoj deci obezbede versko i moralno obrazovanje u skladu sa svojim uverenjima.

budući da bi ovakvim činom pravoslavna indoktrinacija bila nametnuta kao obavezna i pripadnicima drugih vera, kao i ateistima.

Za ovih 13 godina, koliko je prošlo od uvođenja veronauke u državne škole, na (sasvim opravdane) kritike dela javnosti da je time narušena Ustavom garantovana sekularnost, nadležni su to pravdali time kako veronauka nije obavezan, već izborni predmet (pri tome potpuno ignorišući činjenicu da u mnogim školama građansko vaspitanje zbog nedovoljnog odziva nije organizovano, pa su ta deca što su bila u manjini i koja nisu želela veronauku, ipak bila primorana da pohađaju istu).
Bilo bi zanimljivo videti na koji način bi, u slučaju uvođenja obavezne veronauke, isti ti nadležni pokušavali da nas ubede da je i to po Ustavu – argument o mogućnosti izbora predmeta (ako se to dosad uopšte i moglo nazvati argumentom) sada im definitivno ne bi bio na raspolaganju. Ne sumnjam da bi oni smislili već nešto – samo bi me baš zanimalo šta. A narod kô narod (vernici pogotovo), bez ikakvih problema bi progutao i tu novu priču, ma koliko šuplja bila.

Điki, Điki, nek Ti je večna slava, al' da znaš da si nas u crno zavio s tim uvođenjem veronauke... :(


Povratak na „Naša saopštenja“

Ko je online

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

Naši sajtovi:
Pokret za prosvećeno društvo
Ateisti za sekularno društvo